Здравствена неисправност воде – Забрана/ВИДЕО

Здравствена неисправност воде – Забрана/ВИДЕО

Забрана употребе воде

Обавештење за грађане Великог Шиљеговца и околине да је на снази забрана коришћења воде за пиће у нашем крају.
Разлог за забрану је здравствена неисправност воде.
Сведоци смо да у последњих неколико година наш водовод једним делом пропада али зато већим делом се УНИШТАВА од стране камиона који свакодневно превозе исечену шуму са Јастрепца под патронатом Србија Шуме.

Како је све почело

Доласком нове власти 2012 одржавање водовода је потпадало под надлежност месне заједнице Велики Шиљеговац где су била запошљена стручна лица која су радила на одржавању. Међутим, мало после тога влада Србије доноси одлуку забране плаћених радних места у месним заједницама и самим тим наш водовод остаје без одржавања. Иако стар у почетку је подмиривао колико-толико исправне воде за пиће док нису почели озбиљнији кварови на водоводној мрежи. Месна заједница је тражила од општине новац како би реновирали макар део мреже али безуспешно.
“Сакупљали смо добровољне прилоге како би могли санирати кварове без обзира ко их је направио” – каже један од грађана.
Грубом проценом верујемо да у задњих две године је сакупљена огромна цифра услед кварова направљених гасификацијом и превозом трупаца за Србија шуме.
Колико је озбиљна ситуација, узмите пример тровања 10-так наших грађана када су случајно приликом гасификације радници пробушили канализациону цев и водовну и притом загадили водовод без икакве одговорности па потом затрпали само.  Дан пре тога су камиони поломили цеви на Јастрепцу прелазећи преко њих и смањили притисак воде у цевима тј прекинули главно вод.
Разлог ломљења цеви као прво је тај да не знају где пролазе цеви на планинском путу, а као друго незаинтересованост да пријаве и реагују.
На појединим деловима пута цеви се виде је уместо да се ради одржавање пута тако што ће се насипати шљунак или песак они су скидали слој по слој и оголили цеви током година.
Наравно тек у задњих неколико месеци чланови месне заједнице су успели да некако намоле Водовод Крушевац да преузме привремено одржавање водовода и од тада вода се може користити само као техничка – још увек.
За све грађане обезбеђено је пар цистерни испред Дома Културе, Амбуланте и Основне школе како би деца могла да пију исправну воду.
Апелујемо на надлежне да преузму неопходне кораке како би се решило питање водоснабдевања за преко 5000 људи из Шиљеговца и околине.

Споразум је постигнут са Србија Шуме да сваки квар који направе морају санирати користећи услуге Водовода Крушевац који је уједно одговоран и овлашћен за одржавање. Наравно и грађани добровољно учествују у томе.

This Post Has One Comment

Оставите одговор