Завршено летње кување – Ајде фест

Завршено летње кување културе у Крушевцу

Овогодишњи фестивал “Август једног диверзанта”, завршен је одличним концертом Великог  презира. За пет дана трајања, представљено је прегршт различитих културних, едукативних и забавних садржаја. Посећеност свих програма говори о потреби Крушевљана за једним оваквим догађајем.

АЈДЕ фест 2012 отворен је у уторак 7. августа. Фестивал је отворила Сузана Антић, директорка Културно просветне заједнице, а у име организатора, публици се обратио и музички уредник фестивала, Иван Ђокић, који је рекао нешто више о програму који следи и плановима за наредни период.

Показало се да је крушевачка публика дуго чекала повратак домаћих бендова на сцену, али и да се веома ужелела гостију са стране. Прве вечери наступали су “Руски лекари”, ДЈ екипа из Сомбора, који су за непуних сат времена свечану атмосферу са отварања преобратили у одличну журку за присутне. Наредне две вечери, за редом, два домаћа бенда, Сцарпс и Витамин, својим “повратничким” концертима, пунила су двориште КПЗ-а. А онда су стигли и хедлајнери музичког дела –  група Канда, Коџа и Небојша, који су атмосферу у публици довели до усијања, и у суботу врло емотивна атмосфера, за сам крај фестивала – свирка бенда Велики презир. Посебно драг гост овогодишњег фестивала – Зденко Фрањић, имао је са пријатељицом Љу Анђелковић свој поетско – музички перформанс такође у суботу увече, а његова гошћа на наступу била је крушевачка поетеса Марија Крсмановић.

Број гледалаца и њихова реакција на филм крушевачког аутора Стевана Спасића “Витамин и Цвеће”, али и на остале филмове на репертоару овогодишњег фестивала, прави су доказ тога да Крушевац има публике и за филм, без обзира на свакодневно празне биоскопе… Приказани филмови углавном су базирани на ундергроунд мотивима, а већина њих настала је техником “уради сам”, без великих буџета и скупих глумаца.

У склопу едукативног програма, на фестивалу Август једног диверзанта организоване су четири радионице. Све четири изазвале су велико интересовање публике, али је судећи по броју пријава, међу младима у Крушевцу веома популарно креативно писање. Радионице стрипа и аерогамија биле су занимљивије нешто млађој публици, али се, без обзира на то, на обе радило веома вредно и у позитивној атмосфери. Учесници радионице Мимарт театра – “Flash mob” су два пута током трајања фестивала у центру града изводили перформансе које су осмислили на радионицама уз помоћ предавача.

Саставни део овогодишњег програма биле су и четири трибине – нешто озбиљнији сегмент фестивала: “Премотавање: Крушевачка рок сцена деведесетих”, презентација стрип уметника Бориса Станића и његовог рада, “Простор младима и култури” и “Независна културна сцена против дискриминације”.

Ликовни програм АЈДЕ феста 2012. састојао се из три тематски потпуно различите изложбе – за сваког по несто! Прве вечери фестивала отворена је изложба ,,Distorted Mirror” – међународна изложба стрипова са занимљивом и необичном тематиком снова у којима се појављују познате личности.  У четвртак је у Крушевачком позоришту отворена изложба „Збогом ундергроунд – Саша Марковић Микроб“, која остаје изложена до 15. септембра, па сви они који нису стигли, имају још месец дана прилике да уживају у једној од најпосећенијих изложби Музеја савремене уметности. У склопу трибине „Простор младима и култури” у Библиотеци за младе отворена је и изложба “Koncept machineriya”, мостарског уметника Марка Задра.

Између ових програма, у дворишту Гимназије, посетиоци фестивала имали су прилике да направе малу паузу, уз музику, сокове, лубеницу и муффине које су спремали домаћини фестивала. Био је то вид неформалног дружења, где се ђускало, певало, ћаскало уз музику домаћих пријатеља фестивала и гостију из Мостара.

Читав програм фестивала се одржавао на четири локације: двориште Културно просветне заједнице, Библиотека за младе, Гимназија и Крушевачко позориште.

Фестивал су подржали бројни локални партнери, а значајни донатори су Независна културна сцена Србије, Фондација за отворено друштво и Швајцарски програм за културу западног Балкана.

На затварању, организатори су поздравили публику, уз најаву неких нових програма током наредне године, и обећање да их 2013. чека још много разноврсних садржаја.

 

 

Оставите одговор