• Избори 2017
  Главна тема дана данашњи избори. Кандидат који је нама запао за око својим необичним пристпом је Бели. Покушали смо да сазнамо више о његовој идеји и плану, и ево Би-Би-Си јеве репортаже о Срп […]

 • До скоро смо сумњали на квалитет меса, да се подсетимо снимка из месаре Матијевић итд… Сада смо се уверили да јефтино месо пореклом из Бразила није здраво. Комади тог меса су завршавали и за нашим […]

 • За дан заљубљених – биоскоп
  После дужег времена, у нашем месту моћи ћемо погледати филм у биоскопској сали Дома културе.

  У уторак 14.02.2017 године на Дан Заљубљених биће приказан филм “Зона Замфиров […]

 • Несташица воде је претходних пар недеља правила превише проблема и задњом акцијом мештана села уз помоћ месне заједнице, проблем је саниран. Разлог нестанка воде потиче од камиона за превоз дрва и током […]

 • Ординација опште медицине – МЕДПУНКТ
  Отворена је ординација опште медицине МЕДПУНКТ у Великом Шиљеговцу. Сваки дан осим недеље др Иван А. Горохов, специјалиста интерне медицине, кардиологије и функционалн […]

 • Наступ нашег суграђанина Есада Попаре у емисији Никад није касно

 • РТК Репортажа – Златни котлић 2015
  Емисија приказана на Радио Телевизији Крушевац – разговори са учесницима, гостима и организаторима у цркви св.Петра и Павла у Великом Шиљеговцу.

  Снимак репортаже можете […]

 • Алатке за заштиту Ваше приватности

  Заштита
  Заштита

  Многи сајтови прате понашање корисника користећи различите невидљиве софтвере своје или треће стране. То значи сваки пут када посетите веб страницу, ви вероватно делите податке о вашим навикама на мрежи, од кликова, прегледа страница или дељења садржаја на друштвеним мрежама, без обзира да ли га схватате или не. Али, постоји неколико начина у борби против онлајн праћења –  иако нико не може да блокира неке од софистицираних техника праћења, као што су “Fingerprinting” и “Onboarding”. Ево три алатке које могу блокирати најчешће трагаче.

   

   

  “Ghostery”
  Са све већом базом података преко 1.900 локатора за праћење, “Ghostery” је додатак за претраживаче који може да открије онлајн трагаче док прегледате одређене странице.

  На сваком сајту, “Ghostery” приказује листу субјеката за праћење података са тог сајта у горњем десном углу екрана. Иако вам приказује све трагаче које детектује, “Ghostery” их не блокира по дефаулту. Морате посетите страницу подешавања да блокирате појединачне локаторе или да блокирате све трагаче.

  Ghostery
  Ghostery

  Ако вам не смета да Вас прате од стране трећих лица на одређеном сајту, можете да додате сајт на “белу листу” користећи опцију у горњем десном углу.

  “Ghostery” корисници могу одабрати да ли желе да пошаљу оцену до “Ghostrank”, сервиса који шаље анонимне информације до сервера “Ghostery” о томе где и како корисници сусрећу трагаче. “Ghostery” је непрофитна компанија која анализира податке сервиса “Ghostrank”,  и продаје га компанијама које желе да управљају својим праћењем пословања.

  “Ghostery” се одржава од стране тима аналитичара који држе листу трагача ажурираном, према изјави Енди Кал (Andy Kahl), виши директор “Ghostery” екипе.

  “Ghostery” је додатак је доступан за најчешће коришћене претраживаче, укључујући Гугл Хром, Фајерфокс, Опера и Сафари. Такође је доступан за мобилне уређаје на иОС и Андроид Фајерфокс.

  “Disconnect”
  “Disconnect” додатак који користи пријатељски приступ блокирању трагача по дефаулту, али дозвољава захтеве за које сматра да су неопходне за правилан приказ садржаја.

  “Disconnect” открива локаторе на основу броја захтева који они направе и за вашу информацију их приказује у једну од четири категорије: оглашавање, аналитику, социјалним мрежама и садржај. Корисници могу поново омогућити софтвер или додати на белу листу сајт у десном горњем углу Веб претраживача.

  Disconnect
  Disconnect

  Екстензија такође има леп графички приказ свих захтева странице на којој сте, са графиконом сваког захтева треће стране повезаним на тренутној страници, и преглед веб ресурса сачуваних искључивањем локатора, као и пропусни опсег уштеђен блокираљем локатора.

  “Disconnect” одржава своју базу података трагача претражујући популарне сајтове за захтеве трећих страна, онда категоризује те захтеве по типу. База података “Disconnect”  је отвореног кода тј бесплатна, за разлику од базе података “Ghostery”  сервиса.

  “Disconnect” такође обезбеђује посебан додатак за претраживаче који вам омогућава да анонимно претражујете, укључујући Гугл, Бинг итд. “Disconnect”  наводи своје упите кроз властите сервере, тако да Гугл, на пример, отворен са додатком би био виђен као да је отворен преко “Disconnect” сервиса.

  “Disconnect” праћење и сигурносне екстензије су тренутно доступни за Хром, Фајерфокс, Сафари, и Оперу.

  “Privacy Badger”
  Ова алатка за блокирање локатора је нови пројекат “Electronic Frontier Foundation” компаније и користи алгоритам да “научи” које друштвене или огласне мреже вас прате током времена.

  То значи да алатки је потребно неко време да се “научи”. У почетку омогућава независне локаторе док не детектује образац у захтевима треће стране. Тада ће почети аутоматски блокира оно што сматра “не-споразумне инвазије на приватност људи,” у складу са својом политиком.

  ЕФФ користи алгоритам и саставља листу филтера од локатора и тако чини локаторима тежим за заобилазак додатка.

  Privacy Badger
  Privacy Badger

  Корисници могу ручно подесити блокирање помоћу клизача који контролишу приступ својим подацима у три нивоа: Потпуно блокирање свих захтева од треће стране, блокирање колачића од трећих лица, и одблокирање захтева треће стране.

  Подразумевано, “Privacy Badger” ће направити белу листу домена који верује да су неопходни за веб функционалност. Ови домени ће аутоматски бити блокиран од додавања колачића, али неће бити у потпуности блокиран, осим ако се ручно подешавање не прилагоди тако.

  Као “Ghostery” и “Disconnect”, корисници такође могу ручно додати на “белу листу” сваки сајт тако што онемогућава “Privacy Badger” док сте на њему.

   

  У занимљивом обрту, “Privacy Badger” ће омогућити да се деблокира примаоц ако објавите политику приватности која даје опцију корисницима ” Do Not Track ” захтеве тј опцију да можете изабрати желите ли да прате Ваше навике током посете или не. Тренутно, само неколико компанија за праћење су се договорили да не прати кориснике које имају дугме ” Do Not Track ” у својим Веб претраживачима.

  “Privacy Badger” је доступан за Гугл Хром и Фајерфокс. Листа сигурних сајтова –  “бела листа” је доступна на “Github”  заједно са кодом за екстензије.

  Напомена о методама за обележавање локатора
  Ако инсталирате све три или било који број ових додатака истовремено, приметићете да су они често открију различит број трагача на било којој страни. То је зато што сваки сервис класификује праћење мало другачије.

  “Ghostery” приказује појединачне трагаче по страници на основу сопствене базе података. У међувремену, “Disconnect” приказује укупан број захтева од стране откривених трагача. И “Privacy Badger” ознаке независних домена, а не број захтева од стране тих домена.

  Шта користите као заштиту од праћења на мрежи? Дозволите нам да и ми знамо у коментарима.

  Прочитајте шта Фејсбук каже о неуспелим покушајима праћења или који су најновији начини праћења корисника на интернету.

 • Покушаји праћења корисника на Фејсбуку

  Сајбер-ухођење
  Сајбер-ухођење

  Током година људи су приметили чудне ствари о свеприсутном дугмету Фејсбука –  Лајк. То је слање података на Фејсбук о сајтовима које посећујете. Сваки пут детаљи праћења су откривени, Фејсбук је обећао да није користио податке у било какве комерцијалне сврхе.

  Пре пар недеља, Фејсбук је најавио да ће почети да користи своје Лајк дугме и сличне алате за праћење људи широм интернета у рекламне сврхе.

   

   

   
  Овде је дуга историја откровења и Фејсбуковим порицањима:

  Фејсбук Марк Зукерберг уводи “Like” дугме …
  Април 21, 2010 – Фејсбук уводи Лајк дугме у 2010, на својој конференцији програмера под називом Ф8. Фејсбук оснивач Марк Зукерберг изјављује да ће то бити “најтрансформативнија ствар коју смо икада урадили за Веб.”
  Он каже да је његов циљ да подстакне веб где сви производи и услуге користе прави идентитет људи. Он сугерише, у ствари, да је стварање личне веб искуство може да буде божански: “Када одете на небо, сви ваши пријатељи су ту и све је управо онако како ви желите да буде,” каже он. “Заједно, изградимо свет који је толико добар.” Марк Зукерберг најављује на дугме Лајк на годишњој конференцији о ф8 Апр 21, 2010.

  Које шаље податке …
  Новембар 30, 2010 – Холандски истраживач Арнолд Роосендаал објављује доказ који показује да Фејсбук Лајк дугме преноси податке о корисницима чак и када корисник не кликне на дугме. Фацебоок касније каже да Розендал пронашао “грешку.”

  Чак и када корисници не кликну на њега …
  Мај 18, 2011 – “Wall Street Journal” извештава да је Фејсбуково Лајк дугме и остали додаци прикупљају податке о корисницима чак и кад их не кликнете. Фејсбук је главни технолошки руководилац каже, “ми их не користимо за праћење и они нису намењени за праћење.”

  Интернет пионир каже одјавите се са Фејсбука …
  Септембар 24, 2011 – ветеран блогер Дејв Винер (Dave Winer) пише да ” Фејсбук ме плаши”, са својим апликацијама као што су социјалнi читач, који може аутоматски да дели приче што сте прочитали. Ова “врста понашања заслужује лоше име, као што су фишинг, или спам или сајбер-ухођењe”, пише он. Винер препоручује корисницима да се одјавите са Фејсбука и тако спречите праћења на другим сајтовима.

  Одјављивање не ради како би требало …
  Септембар 25, 2011 – аустралијски блогер Ник Чубриловић је написао да “одјављивање са Фејсбука није довољно.” Он показује да је Фејсбук прати кориснике чак и када се одјавите са сајта. Фејсбук одговара да је фиксирање проблема тако да људи неће бити праћени када су одјављени Фацебоока.

  Фејсбук каже да не бринем …
  Септембар 27, 2011 – Фејсбук је изјавио за “New York Times” да не користи податке добијене од Лајк тастера и других виџета, да не прати кориснике и да не циљају кориснике рекламама, и да бришу или анонимизирају податке после 90 дана.

  Испоставило се да је Фејсбук патентирао технику …
  Октобар 1, 2011 – Блогер Мајкл Арингтон “Michael Arrington” открио Фејсбуков патент за “метод … праћење информација о активностима корисника социјалне мреже, док су на другом домену.” Наслов његовог блога: “Брутална Неискреност.”

  Али, стварно, не брините …
  Децембар 7, 2012 – “Wall Street Journal” сазнаје да Фејсбуково Лајк дугме и остали додаци се појављују на две трећине од анкетираних 900 сајтова, компанија поново каже да само користи податке добијене од Лајк дугмади на које нисте кликнули, из безбедносних разлога и да поправи грешке у свом софтверу.

  Ок, брините …
  Јун 12, 2014 – Фејсбук каже компанији “Ad Age” да ће почети праћење корисника широм Интернета користећи своје виџете, као што је Лајк дугме.
  То је храбар потез. Твитер и Пинтерест, који прате људе са својим Твит и ПинИт дугмадима, нуди корисницима могућност да искључе то у својим опцијама. И Гугл је обећао да неће комбиновати податке из својих огласа којима прати кориснике путем мреже “Double Click” са препознатљивим личним подацима без сагласности корисника. Фејсбук не нуди могућност искључивања праћења у својим подешавањима приватности.

  Фејсбук пита чланове да посетите страницу огласне индустрије, где они могу да одустану од циљаног оглашавања од Фејсбук-а и других компанија. Компанија је такође саопштила да ће људи моћи видети и подесити врсте огласа који желе да виде.

  Фејсбук изјавио да још није избацио ову врсту праћења и која, на први поглед, ће се користити само на мобилним уређајима. Они такође истичу да се неће делити информације о навикама корисника приликом сурфовања по интернету, директно са оглашавачима, али ће користити податке тако да сами могу да помогну оглашивачима указивањем на огласе које треба сервирати корисницима.

  Прочитајте више о томе како нас прате преко друштвених мрежа или које алате користити за заштиту Ваше приватности.

   

 • Упознајте онлајн “уређај” за праћење који је практично немогуће блокирати

  Отисак
  Отисак

  Нова врста алата за праћење, назван отисак на платну или “Canvas fingerprint”, се користи да прати посетиоце на хиљаде врхунских сајтова, од “Whitehouse.gov” до “Youporn”.
  Након сазнања, “YouPorn” је објавио да је уклоњена “Add This” технологија са свог сајта, рекавши да су “потпуно несвесни да “Add This” садржи софтвер за праћење који је имао потенцијал да угрози приватност наших корисника.”. Портпарол немачке дигиталне маркетинг компаније Лигатус је такође рекао да више не раде свој тест отисака платну, а да она не планира да га користи у будућности.

  Нови, изузетно упоран тип праћења посетиоца где се бележе онлајн “сенке” на хиљаде врхунских сајтова, од “Whitehouse.gov” до “YouPorn”.

  Један од првих документованих радова од стране истраживача на Универзитету Принстон и “KU Leuven” Универзитет у Белгији, ове врсте праћења, зову платно отисци прстију, ради по инструкцији где тера корисников Веб претраживач  да нацрта скривену слику “отисак”. Пошто сваки рачунар мало другачије црта слику, слике могу да се користе за додељивање уређајима бројеве где сваки корисник је број који га јединствено идентификује.

  Као и други алати за праћење, платно отисци прстију користе се за изградњу профила корисника базираном на сајтовима које посећују – профили који обликују који се огласи, новински чланци, или друге врсте садржаја приказују за њих.

  Отиске је веома тешко блокирати: Не може се спречити коришћењем стандардних подешавања приватности Веб претрживача или користити алате за анти-праћење као што је “Adblock Plus”.

  Истраживачи су открили платно отиска је рачунарски код, пре свега написан од стране компаније под називом “Add This”, на 5 процената од 100.000 најбољих сајтова. Већина кода је на сајтовима који користе “Add This” друштвених алата за дељење медија. Друге отиске укључују дигитални маркетинг немачки Лигатус и канадски сајт за заказивање “Plentioffish”. (Списак свих сајтова на којима истраживачи нашли код је овде).
  Рич Харис, извршни директор “Add This”, рекао је да је компанија почела тестирање “отиска” раније ове године као могући начин да замени “колачиће”, традиционални начин да кориснике прате путем текстуалних фајлова инсталираним на својим рачунарима.
  “Ми смо у потрази за “колачићима” као алтернативом”, рекао је Харис у интервјуу.
  Харис је рекао да компанија разматрала импликације везане за приватност отисака приватности пре покретања теста, али су одлучили “ово је добро у правилима и прописима и законима и политикама које имамо.” Он је додао да је компанија користи само податке прикупљене из отисака за унутрашње истраживање и развој. Компанија неће користити податке за циљање огласа или персонализацију ако корисници инсталирају “Add This” онемогућавања колачића на својим рачунарима, рекао је он.
  Арвинд Нараианан, професор информатике који је предводио истраживачки тим Принстон, узвратио је да “Add This” приморава кориснике да им верују у својој политици компаније о томе како ће се користити њихови подаци, и каже да то “није најбоља гаранција приватност.”

  Отисци прстију уређаја се ослањају на чињеницу да – сваки рачунар је мало другачији: Сваки садржи различите фонтове, различит софтвер, различита подешавања сата и других обележја. Рачунари аутоматски емитују неки од њихових атрибута када се повеже на други рачунар преко Интернета.

  Компаније су дуго покушавали да користе те разлике да јединствено идентификују уређаје за онлајн рекламне сврхе, нарочито као Веб корисници све више користе софтвер за блокирање огласа и брисање колачића.
  У мају 2012, истраживачи са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, су приметили да функција програмирања на Веб-у која се зове “платно” може дозволити нову врсту отиска прста – преузимањем различитих атрибута и сазнати више него типичан отисак.
  У јуну, Тор пројекат је додао функцију у својој приватности да штити Веб претраживач да обавести кориснике када сајт покуша да користи функцију платна и шаље слику празно платно. Али други Веб претраживачи нису додали обавештења за отисак на платну.
  Годину дана касније, руски програмер Валентин Васиљев приметио студију и додао платнену функцију да би бесплатно приказао код отиска и начинио га доступним свима. Код је одмах постао популаран. Али Васиљев је рекао да компанија за коју је радио тада, је одлучила да не користи технологију отиска прста. “Сакупили смо неколико милиона отисака прстију, али смо одлучили да их не користе јер тачност је 90 одсто”, рекао је он, и многи од наших клијената који су били на мобилним уређајима где отисци прстију не раде добро.”

  Васиљев је додао да он није био забринут за приватност отисака. “Сам отисак прста је број који ни на који начин није везан за личност”, рекао је он.
  “Add This” је побољшао код на основу Васиљевог, додавањем нових тестова и користећи платно да нацрта панграм “Cwm fjordbank Gliphs vext quiz” – реченица која користи свако слово азбуке бар једном. Ово омогућава компанији да присвоји мале варијације како је приказано свако слово код корисника.
  “Add This” рекао је избацио функцију на мали део од 13 милиона сајтова на којима се појављује њена технологија, али ускоро завршава свој тест. ” То није довољно јединствено за идентификацију”, рекао је Харис.
  Пример како функционише Васиљев код је приказана испод. Запишите кодове које Вам прикаже први пут а онда је довољно да само промените резолуцију Вашег монитора и освежите страну и приметићете да су другачији кодови. Али када вратите нормалну резолуцију екрана као што је била и освежите страну – добићете идентичне кодове као што сте имали када сте отворили први пут страну. Што је довољан доказ да ова технологија иако је стара – ради. Постављамо питање – Шта онда ради савременији код? и шта све могу сазнати о нама?

  Отисак вашег претраживача са подразумеваним подешавањима (canvas, screen resolutin, activeX disabled) је

   

   

  Отисак вашег претраживача са платном “canvas” је:

   

   

  Отисак вашег претраживача са Актив Х контролама “ie_activex” је:

   

   

  Отисак вашег претраживача са Вашом резолуцијом “screen_resolution” је:

   

  //

  Прочитајте о претходним покушајима праћења корисника од стране Фејсбука или које алате користити да би сте заштитили своју приватност на интернету.

 • Еластични телевизор
  Еластични телевизор

  Еластични телевизор компаније ЛГ
  ЛГ излази на тржиште са још једним новитетом – приказан је најновији производ – ултра танак и савитљив телевизор.
  Савитљиви телевизор са екраном од 18 инча је толико еластичан да може да се увије као ролна пречника само три центиметра.
  Због своје савитљивости и димензија може да се склони да не заузима пуно места тако да може стојати скоро било где у кући.
  Резолуција екрана савитљивог телевизора је 1200 са 810 пиксела.
  При савијању упаљени телевизор се неће гасити, нити ће се слика пореметити – наводе из компаније ЛГ.
  Многи се питају како је то изводљиво.Из компаније ЛГ кажу да за флексибилност телевизора је заслужан високомолекуларни полиамидни слој на позадини екрана који спречава ломљење и невероватну еластичност.

  ЛГ планира до 2017. године да направи савитљиве Ултра ХД екране од чак 60 инча.

 • Ajfon 6
  Ajfon 6

  Ajfon 6
  Компанија ЕПЛ средином септембра планира да избаци нов производ – Ајфон 6, и већ сада постоје информације о овом моделу.

  Ајфон 6 ће имати већи дисплеј и највероватније долази на тржиште у две величине, дисплеј ће бити израђен од издржљивог сафирног стакла.
  На Јутјуб-у се појавио снимак на ком се види како се дисплеј савија. Ипак ради коначне потврде мораћемо да сачекамо лансирање модела.

   

 • Гугл
  Гугл

  Гугл мапе
  Компанија Гугл (Google) представила у Београду Стрит вју сервис (Street View), који омогућава корисницима виртуелне шетње улицама градова Србије да пронађу одређену локацију у неком месту и да погледају како изгледа околина места које желе да посете.

  Новом апликацијом Гугла у Србији су потпуно покривени градови Београд, Ниш и Нови Сад, а нови сервис ће у нашој земљи бити доступан за неколико дана.
  Представници Гугла су на презентацији најавили да ће за три до четири месеца специјални аутомобили те компаније обићи око 70 градова и села у Србији да би снимили локације и тако их учинили доступним на Стрит Вју сервису за прегледање на рачунарима, таблетима, смарт телефонима…
  Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Лукреција Ђери, казала је да је овај пројекат од изузетног значаја за туризам, јер боље позиционира Србију на мапи света.

  Заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, рекао је да Београд мора да се развија и уводи нове технологије, те да је Стрит вју сервис прави начин да град виде људи из свих крајева света на прави начин и да се тако привуку потенцијални посетиоци.

  Младеновић: Нови свет који ће нас спојити на прави начин

  То је нови свет који ће нас спојити на прави начин, рекао је Младеновић и изразио наду да ће Београд пружити лепу слику целом свету. Додао је да Београд планира да се модернизује и постане регионални центар за пословање и привређивање, а има и много тога да прикаже туристима из целог света.

  Ђери је навела и да је додатна вредност сервиса интерактивни садржај, као што је могућност персонализованих путовања. Како је навела, ширење овог сервиса на територији Србије је посебно битно, јер су сви свесни да у 21. веку оно чега нема на интернету – као да и не постоји.
  Захваљујући новом сервису корисници могу да се виртуелно крећу и истражују улице путем панорамских слика забележених из перспективе посматрача.
  Стрит вју је доступан и у оквиру “Google Earth” апликације и на Гугл мапама за мобилне уређаје.

  Тамо где је Стрит вју опција доступна, нивоу за преглед улица се приступа тако што се мапа максимално зумира и кликне се на Стрит вју икону на левој страни екрана, испод поља за претрагу. Уколико се ради о најновијој верзији Гугл мапа, довољно је превући наранџастог човечуљка “Пегмена” на мапу да би се зумирало на преглед улице.

  [google-map-v3 shortcodeid=”TO_BE_GENERATED” width=”97%” height=”550″ zoom=”12″ maptype=”OSM” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”sr” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”true” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”44.80576,20.47430{}1-default.png{}Београд” bubbleautopan=”true” distanceunits=”km” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

   

  Захваљујући овој опцији, корисници ће моћи да погледају како изгледа ресторан у који иду, да планирају путовање, уговарају места за састанак, или да олакшају себи писање домаћег задатка из географије. Они који траже да купе или изнајме кућу могу да уштеде време тако што ће унапред погледати објекте и њихову околину, или тако што ће тачно одредити путању којом треба да стигну на одређену адресу. Такође, пре него што се упуте на одмор, људи ће моћи да погледају како изгледа место и хотел у коме ће одсести. Пословни корисници ће такође имати користи од Стрит вју технологије, јер ће моћи бесплатно да интегришу Гугл мапу у свој веб сајт и да на тај начин промовишу ланац хотела, или повећају видљивост локалне библиотеке, ресторана, и слично.

  Специјални Гугл аутомобили почели су 23. октобра прошле године да бележе фотографије са прегледом од 360 степени у већим градовима Србије, као што су Београд и Нови Сад, а потом и у мањим градовима и селима. Стрит вју је изузетно популарна апликација која је доступна у 50 земаља и више од 3.000 градова широм света.

  Снимање прошло без проблема

  Улф Спитзер, програмски менаџер пројекта “Google Street View” за Европу, рекао је да није било никаквих проблема приликом снимања.
  – Пролазници су поздрављали возаче, чак је једном поправљен телефон бесплатно. Чекали смо лето за наставак снимања како би фотографије биле лепше. Постоје могућности да снимимо и неке ентеријере попут музеја, али је то другачији пројекат у односу на Google Street View – објашњава Спитзер.

 • Фото: Ројтерс
  Фото: Ројтерс

  Kако Немци прате Мундијал
  Једини услов је да љубитељи фудбала на стадион понесу кауч или столице и онда могу мирно да прате дуеле на Мундијалу. Одзив навијача је био неочекиван, пошто је на стадиону у Берлину било постављено скоро 800 двоседа и троседа.
  БЕРЛИН – Челници немачког клуба Униона из Берлина одлучили су да отворе стадион за праћење уживо утакмица током Светског првенства у Бразилу.

  Једини услов је да љубитељи фудбала на стадион понесу кауч или столице и онда могу мирно да прате дуеле на Мундијалу. Одзив навијача је био неочекиван, пошто је на стадиону у Берлину било постављено скоро 800 двоседа и троседа.

  [dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”100%” height=”” background_color=”#fefefe” border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]

  [/dropshadowbox]
  извор:Курир

 • Војислав Шешељ
  Војислав Шешељ

  ШЕШЕЉ НА СЛОБОДИ?
  За седам дана знаће се да ли ће лидер СРС Војислав Шешељ бити привремено пуштен на слободу.

  Судија Жан Клод Антонети, председавајући претресног већа на суђењу Војиславу Шешељу у Хашком трибуналу, затражио је од обе стране у поступку да се у року од седам дана изјасне о могућем привременом пуштању Шешеља на слободу, потврдио је заменик председника СРС Немања Шаровић.

  Шаровић је објаснио да је судија Антонети овај захтев упутио “с обзиром на то да је неизвесно када би могла да буде донета пресуда на суђењу Шешељу, а лидер СРС у притвору се налази већ 11 година”.

  Реч је, како наводи Шаровић, о четвртом одлагању изрицања пресуде до кога је дошло након што је судија Мадиале Нијанг, који је именован у ово судско веће прошле године, затражио додатно време да се упозна са случајем.

  За Шаровића је ово крунски доказ да су Шешељу у Хашком трибуналу прекршена права на суђење у разумном року.

 • Том Џонс
  Том Џонс

  Београд – приватним авионом јуче ујутру у преподневним часовима слетео на аеродром “Никола Тесла” светски позната звезда Том Џонс, где га је на писти сачекао аутомобил који га је одвезао у хотел.
  Џонс ће неколико дана провести у Београду, јер жели да упозна своје фанове. Он ће сутра по други пут наступити у Арени, где ће за своје обожаваоце извести чак 23 хита.

 • Прицеза Оливера
  Прицеза Оливера

  Принцеза Оливера Лазаревић, најмлађа кћи кнеза Лазара прихватила је да буде талац опстанка отаџбине, пристанком да уђе у брак са султаном Бајазитом. Није се одрекла православља, а освојила је срце владара од кога су сви дрхтали. Захваљујући њој, у Србију су враћене мошти Свете Петке.

  Судбина принцезе Оливере Лазаревић је античка трагедија која се дубином истиче чак и у великој тами српске катастрофе после Косовског боја. Најмлађа кћи кнеза Лазара и кнегиње Милице прихватила је да буде талац опстанка Србије, пристајањем да уђе у политички брак и у харем султана Бајазита, који јој је на Газиместану погубио оца.

  Одлуку о овој жртви донеле су заједно принцеза Оливера и кнегиња Милица, господарица Србије – земље која је у самоубилачкој победи на Газиместану жртвовала најбоље витезове како би зауставила османлијску плиму ка Европи.

  Уместо захвалности за подвиг, због кога је турска сила устукнула, војска вероломног Запада напала је с леђа српске земље. Угарски краљ Сигисмунд прешао је Саву и Дунав пустошећи села и градове Шумадије. Срамни поход назвао је крсташким ратом против православних “шизматика”. Југ Србије су пљачкале турске банде. Вук Бранковић је започео грађански рат сматрајући да он треба да влада Србијом, макар као вазал. Племићи и војска верни Лазаревићима нису знали против кога пре да се боре.

  Принцеза Оливера и кнегиња Милица преломиле су између два зла, а државни Сабор је потврдио одлуку да Србија буде вазал Османске империје, која макар није тражила од Срба да мењају веру за коју су изгинули на Косову.

  Цена мировног споразума била је тада уобичајена – политички брак. А ипак ужасна. Силни Бајазит је био човек који је одрубио главу кнезу Лазару. Принцеза Оливера одгајана је на српско-ромејским дворским традицијама, осим што је говорила неколико језика, поседовала је и дипломатске вештине. Из Крушевца се 1391. упутила у разрушени Адријанополис, који је постао Једрене – европска ратна престоница Османлија. На тужном путу ка двору непријатеља, сестру је пратио млади кнез Стефан, који је касније постао деспот. Према предању, српски народ им је цео пут засуо ружама, свестан огромне жртве прелепе принцезе.
  Поносита Оливера није завршила као безначајна конкубина Бајазита, који је због жестоке нарави назван Јилдрим-Муња. Лепа, учена и господствена “каурка” није се одрекла православља и освојила је срце султана од кога су сви дрхтали. Долазила је из исте културе као и Бајазитова мајка и баба, које су биле византијске племкиње.

  Сведочанства турских хроничара пуна су једа на Оливеру, која је брзо постала највољенија жена од четири законите кадуне. Записали су да се силник због ње понашао као “неверник”, пио је вино и показивао неуобичајену благост према њеном брату, кнезу Стефану и Србији, јер је практично једина задржала статус државе на Балкану, макар и вазалне.

  Само је Оливерин утицај на Бајазита одржавао у животу Стефана, који је уз помоћ мајке и сестре сазревао у изузетног војсковођу и државника, што није могло да промакне Османлијама. Султановом окружењу није се нимало допадало што један “каур”, вазал, ствара војску и државу. Оливера је успешно ометала многе смртоносне сплетке против Стефана и обавештавала га о стању на османском двору. Захваљујући њој, у Србију су враћене мошти Свете Петке. Бајазит се смејао женском сујеверју не схватајући да је повратак моштију за Србе био знак да ће опстати на својој земљи. Султанова кадуна је на османском двору извезла и покров за ћивот Стефана Првовенчаног у Студеници.

  Права саблазан за источњаке било је то што је Бајазит водио Оливеру са собом у војне походе, сматрајући њено ненаметљиво знање и савете драгоценим. Монголска инвазија под вођством кана Тамерлана била је судбоносна за Бајазита, Оливеру и Стефана. У битку код Ангоре, данашње Анкаре, српски кнез је као вазал довео, како су забележили хроничари, 5.000 српских оклопника. Они су променили ток битке, за коју се чинило да ће трајати кратко, јер је огроман део Бајазитове војске прешао на Тамерланову страну. Стефан је знао да Тамерланова победа значи продор његове хорде ка Европи и пустошење Србије. О српске оклопнице су се као о гребен разбијали таласи монголских јуришника. Пала је и ноћ, а Срби су и даље стајали, иако је Тамерлан заробио Бајазита и Оливеру, којој је наредио да му служи вино пред турским владаром, што је било велико понижење за султана.

  Неки историчари наводе да се султан због понижења убио испивши отров скривен у прстену. Османско царство тиме је обезглављено и распало се. Тамерлан је био толико задивљен храброшћу српске војске да је обуставио непријатељство и омогућио Оливери да се мирно врати кући, ослободивши чак и српске заробљенике. У Константинопољу је Стефан од ромејског цара добио титулу деспота, а од Тамерлана је издејствовао ослобађање Оливере. После 12 година од напуштања Србије, она се с братом вратила у отаџбину, где се замонашила и остала саветник и ослонац Стефану до краја његовог живота. Велики историчар Стојан Новаковић сматрао је да је Оливера Лазаревић имала кључну улогу у одржању српске државе у најтежим временима.

  Не зна јој се гроб
  По повратку у Србију Оливера је живела уз брата у Београду. Само се у једном дубровачком документу из 1423. помиње “домина деспина” (господарица деспотица), “часна госпођа од крви светлога Деспота и од његовог је двора” која је посетила сестру Јелену Балшић Хранић. После угарског преузимања Београда, једно време је живела на двору Ђурђа Бранковића у Смедереву, новој српској престоници. Неко време живела је и у Дубровнику, а око 1440. се вратила у Србију где је убрзо преминула. Не зна се где је сахрањена.

 • Thumbnail
  Како Хрвати бодре своју екипу СП 2014
  Хрватска певачица Северина Вучковић је објавила на Фејсбуку слику за добро јутро својим обожаваоцима док тренутно гостује и бодри своју репрезентацију у […]

 • Раша Попов - фото новости
  Раша Попов – фото новости

  Раша Попов – гост Великог Шиљеговца
  Удружење за очување културне баштине ЖУПА ЗАГРЛАТА организује, у суботу, 14. јуна 2014 сусрет са Рашом Поповим, познатим књижњвником који ће говорити о свом досадашњем књижевном раду и садашњој књижевној делатности уопште.

  Почетак је у 20:30 часова у великој дворани Дома културе у Великом Шиљеговцу.

  Очекујемо Вас да учешћем покажете интересовање за овај занимљив сусрет. Не пропустите прилику да присуствујете овој књижевној светковини.
        Године 1952. дошао је на студије у Београд. Завршио је Филозофски факултет. Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност.
  Новинарску каријеру започео у новосадском Дневнику. Био је новинар листа „Младост“ од 1961. до 1964, затим новинар Радио Београда од 1964. до 1967. У Телевизији Београд је био до 1967. године.
  Осим тога био је лектор за српскохрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему од 1975. од 1977. Главни уредник издавачке куће Матица српска био је од 1983. до 1985. године.
  Добитник је Годишње награде Радио Београда 1967. године за серију „Видови фашизма“.
  Наступао је у ТВ серијама као приповедач, неке од најпознатијих су: „Радост сазнања“, „Фазони и форе“, „Варошарије“, „У сну сан“, „Шешир без дна“.
  Колумниста је дневних новина Политика где углавном пише о друштвеним темама.
  Чланови удружења ЖУПА ЗАГРЛАТА

 • Бразил 2014
  Бразил 2014

  Распоред утакмица Светског првенства 2014
  Распоред утакмица Светског првенства 2014 у Бразилу. Фанови фудбала и фудбалских манифестација широм света ће се ујединити да гледају најбоље репрезентације света у такмичењу за победника. Распоред група је објављен тако да можете уживати у игри светских асова фудбала.

  Бразил је отворио првенство победом против селекције Хрватске са 3 према 1. Репрезентација Хрватске се добро држала и прво полувреме је завршено 1 према 1, међутим у другом полувремену Бразилци постижу још два поготка и тиме завршавају меч.

   

   

   

   

  FINALE SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU – BRAZIL 2014

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”97%” height=”” background_color=”#C33A00″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]

  Datum
  Vreme

  Država
  Rezultat
  Država

  Prenos
  Mesto

  13.07.14
  21:00
  Nemačka SP Brazil 2014

  Nemačka

  1-0

  Argentina

  Argentina SP Brazil 2014

  rts
  Maracana

  [/dropshadowbox]

  POLUFINALE

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”97%” height=”” background_color=”#E58600″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]

  Datum
  Vreme

  Država
  Rezultat
  Država

  Prenos
  Mesto

  08.07.14
  22:00
  Brasilien
  Brazil
  1-7
  Nemačka
  Nemačka SP

  rts
  Belo Horizonte- Estadio Castelao

  09.07.14
  22:00
  Holandija SP
  Holandija
  0 (2)-(4) 0
  Argentina
  Argentina SP

  rts
  Arena de Sao Paulo

  [/dropshadowbox]

  ЧЕТВРТИНА ФИНАЛА

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”97%” height=”” background_color=”#714A28″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]

  Datum
  Vreme

  Država
  Rezultat
  Država

  Prenos
  Mesto

  04.07.14
  21:00
  Brasil
  Brazil
  2-1
  Kolumbija
  Kolumbija SP

  rts
  Fortaleza- Estadio Castelao

  04.07.14
  17:00
  Francuska SP
  Francuska
   0-1
  Nemačka
  Nemačka SP

  rts
  Rio de Janeiro-Estadio de Maracanã

  05.07.14
  21:00
  Holandija SP
  Holandija
  1-0

  Kostarika
  Kostarika Mundijal

  rts
  Salvador -Arena Fonte Nova

  05.07.14
  17:00
  Argentina Mundijal
  Argentina
   1-0
  Belgija
  Belgija Mundijal

  rts
  Brasilia -Estadio Nacional

  [/dropshadowbox]

   ОСМИНА ФИНАЛА

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#2C618F” border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  С1 – С2

  Država
  Rezultat
  Država

   Brasilien
  Brazil
  1-1 (3-2)
  Čile
  Čile

  Kolumbija SP
  Kolumbija
  2-0
  Urugvaj

  Francuska SP
  Francuska
  2-0
  Nigerija
  Nigerija Mundijal

  Nemačka Mundijal
  Nemačka
  2-1
  Alžir
  Alžir Mundijal

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#91AB31″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  С3 – С4

  Država
  Rezultat
  Država

  Holandija Mundijal
  Holandija
  2-1
  Meksiko
  Meksiko Mundijal

  Kostarika SP
  Kostarika
  1-1(5-3)
  Grčka
  Grčka Mundijal

  Argentina SP
  Argentina
  1-0
  Švajcarska
  Švajcarska Mundijal

  Belgija Mundijal
  Belgija
  2-1
  SAD
  Alžir Mundijal

  [/dropshadowbox]

  Резултати по групама – СП 2014

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#2C618F” border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa A

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Brasilien
  Brazil
  3-1
  Hrvatska
  Kroatien

  Mexiko
  Meksiko
  1-0
  Kamerun
  Kamerun

  Brasilien
  Brazil
  0-0
  Meksiko
  Mexiko

  Kamerun
  Kamerun
  0-4
  Hrvatska
  Kroatien

  Kamerun
  Kamerun
  1-4
  Brazil
  Brasilien

  Kroatien
  Hrvatska
  1-3
  Meksiko
  Mexiko

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#91AB31″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa B

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Spanien
  Španija
  1-5
  Holandija
  Niederlande

  Chile
  Čile
  3-1
  Australija
  Australien

  Australien
  Australija
  2-3
  Holandija
  Niederlande

  Spanien
  Španija
  2-1
  Čile
  Chile

  Australien
  Australija
  0-3
  Španija
  Spanien

  Niederlande
  Holandija
  2-0
  Čile
  Chile

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#714A28″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa C

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Kolumbien
  Kolumbija
  3-0
  Grčka
  Griechenland

  Elfenbeinküste
  Obala Slonovače
  2-1
  Japan
  Japan

  Kolumbien
  Kolumbija
  2-1
  Obala Slonovače
  Elfenbeinküste

  Japan
  Japan
  0-0
  Grčka
  Griechenland

  Japan
  Japan
  1-4
  Kolumbija
  Kolumbien

  Griechenland
  Grčka
  2-1
  Obala Slonovače
  Elfenbeinküste

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#E58600″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa D

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Uruguay
  Urugvaj
  1-3
  Kostarika
  Costa Rica

  England
  Engleska
  1-2
  Italija
  Italien

  Uruguay
  Urugvaj
  2-1
  Engleska
  England

  Italien
  Italija
  0-1
  Kostarika
  Costa Rica

  Italien
  Italija
  0-1
  Urugvaj
  Uruguay

  Costa Rica
  Kostarika
  0-0
  Engleska
  England

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#C33A00″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa E

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Schweiz
  Švajcarska
  2-1
  Ekvador
  Ecuador

  Frankreich
  Francuska
  3-0

  Honduras
  Honduras

  Schweiz
  Švajcarska
  1-5
  Francuska
  Frankreich

  Honduras
  Honduras
  1-2
  Ekvador
  Ecuador

  Honduras
  Honduras
  0-3
  Švajcarska
  Schweiz

  Ecuador
  Ekvador
  0-0
  Francuska
  Frankreich

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#7F5DAC” border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa F

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Argentinien
  Argentina
  2-1
  BiH
  Bosnien-Herzegowina

  Iran
  Iran
  0-0
  Nigerija
  Nigeria

  Argentinien
  Argentina
  1-0
  Iran
  Iran

  Nigeria
  Nigerija
  1-0

  BiH
  Bosnien-Herzegowina

  Nigeria
  Nigerija
  2-3
  Argentina
  Argentinien

  Bosnien-Herzegowina
  BiH
  3-1
  Iran
  Iran

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#5672B7″ border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa G

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Deutschland
  Nemačka
  4-0
  Portugal
  Portugal

  Ghana
  Gana
  1-2
  SAD
  USA

  Deutschland
  Nemačka
  2-2
  Gana
  Ghana

  USA
  SAD
  0-1
  Portugal
  Portugal

  USA
  SAD
  0-1

  Nemačka
  Deutschland

  Portugal
  Portugal
  2-1
  Gana
  Ghana

   

  [/dropshadowbox]

  [dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”48%” height=”” background_color=”#69003F” border_width=”2″ border_color=”#dddddd” ]
  Grupa H

  Domaćin
  Rezultat
  Gost

  Belgien
  Belgija
  2-1
  Alžir
  Algerien

  Russland
  Rusija
  1-1
  Južna Koreja
  Südkorea

  Südkorea
  Južna Koreja
  2-4
  Alžir
  Algerien

  Belgien
  Belgija
  1-0

  Rusija
  Russland

  Südkorea
  Južna Koreja
  0-1
  Belgija
  Belgien

  Algerien
  Alžir
  1-1
  Rusija
  Russland

   

  [/dropshadowbox]

 • Load More