Покушаји праћења корисника на Фејсбуку
Сајбер-ухођење

Покушаји праћења корисника на Фејсбуку

Покушаји праћења корисника на Фејсбуку

Сајбер-ухођење
Сајбер-ухођење

Током година људи су приметили чудне ствари о свеприсутном дугмету Фејсбука –  Лајк. То је слање података на Фејсбук о сајтовима које посећујете. Сваки пут детаљи праћења су откривени, Фејсбук је обећао да није користио податке у било какве комерцијалне сврхе.

Пре пар недеља, Фејсбук је најавио да ће почети да користи своје Лајк дугме и сличне алате за праћење људи широм интернета у рекламне сврхе.

 

 

 

Овде је дуга историја откровења и Фејсбуковим порицањима:


Фејсбук Марк Зукерберг уводи “Like” дугме …

Април 21, 2010 – Фејсбук уводи Лајк дугме у 2010, на својој конференцији програмера под називом Ф8. Фејсбук оснивач Марк Зукерберг изјављује да ће то бити “најтрансформативнија ствар коју смо икада урадили за Веб.”

Он каже да је његов циљ да подстакне веб где сви производи и услуге користе прави идентитет људи. Он сугерише, у ствари, да је стварање личне веб искуство може да буде божански: “Када одете на небо, сви ваши пријатељи су ту и све је управо онако како ви желите да буде,” каже он. “Заједно, изградимо свет који је толико добар.” Марк Зукерберг најављује на дугме Лајк на годишњој конференцији о ф8 Апр 21, 2010.

Које шаље податке …

Новембар 30, 2010 – Холандски истраживач Арнолд Роосендаал објављује доказ који показује да Фејсбук Лајк дугме преноси податке о корисницима чак и када корисник не кликне на дугме. Фацебоок касније каже да Розендал пронашао “грешку.”

Чак и када корисници не кликну на њега …

Мај 18, 2011 – “Wall Street Journal” извештава да је Фејсбуково Лајк дугме и остали додаци прикупљају податке о корисницима чак и кад их не кликнете. Фејсбук је главни технолошки руководилац каже, “ми их не користимо за праћење и они нису намењени за праћење.”

Интернет пионир каже одјавите се са Фејсбука …

Септембар 24, 2011 – ветеран блогер Дејв Винер (Dave Winer) пише да ” Фејсбук ме плаши”, са својим апликацијама као што су социјалнi читач, који може аутоматски да дели приче што сте прочитали. Ова “врста понашања заслужује лоше име, као што су фишинг, или спам или сајбер-ухођењe”, пише он. Винер препоручује корисницима да се одјавите са Фејсбука и тако спречите праћења на другим сајтовима.

Одјављивање не ради како би требало …

Септембар 25, 2011 – аустралијски блогер Ник Чубриловић је написао да “одјављивање са Фејсбука није довољно.” Он показује да је Фејсбук прати кориснике чак и када се одјавите са сајта. Фејсбук одговара да је фиксирање проблема тако да људи неће бити праћени када су одјављени Фацебоока.

Фејсбук каже да не бринем …

Септембар 27, 2011 – Фејсбук је изјавио за “New York Times” да не користи податке добијене од Лајк тастера и других виџета, да не прати кориснике и да не циљају кориснике рекламама, и да бришу или анонимизирају податке после 90 дана.

Испоставило се да је Фејсбук патентирао технику …

Октобар 1, 2011 – Блогер Мајкл Арингтон “Michael Arrington” открио Фејсбуков патент за “метод … праћење информација о активностима корисника социјалне мреже, док су на другом домену.” Наслов његовог блога: “Брутална Неискреност.”

Али, стварно, не брините …

Децембар 7, 2012 – “Wall Street Journal” сазнаје да Фејсбуково Лајк дугме и остали додаци се појављују на две трећине од анкетираних 900 сајтова, компанија поново каже да само користи податке добијене од Лајк дугмади на које нисте кликнули, из безбедносних разлога и да поправи грешке у свом софтверу.

Ок, брините …

Јун 12, 2014 – Фејсбук каже компанији “Ad Age” да ће почети праћење корисника широм Интернета користећи своје виџете, као што је Лајк дугме.

То је храбар потез. Твитер и Пинтерест, који прате људе са својим Твит и ПинИт дугмадима, нуди корисницима могућност да искључе то у својим опцијама. И Гугл је обећао да неће комбиновати податке из својих огласа којима прати кориснике путем мреже “Double Click” са препознатљивим личним подацима без сагласности корисника. Фејсбук не нуди могућност искључивања праћења у својим подешавањима приватности.

Фејсбук пита чланове да посетите страницу огласне индустрије, где они могу да одустану од циљаног оглашавања од Фејсбук-а и других компанија. Компанија је такође саопштила да ће људи моћи видети и подесити врсте огласа који желе да виде.

Фејсбук изјавио да још није избацио ову врсту праћења и која, на први поглед, ће се користити само на мобилним уређајима. Они такође истичу да се неће делити информације о навикама корисника приликом сурфовања по интернету, директно са оглашавачима, али ће користити податке тако да сами могу да помогну оглашивачима указивањем на огласе које треба сервирати корисницима.


Прочитајте више о томе како нас прате преко друштвених мрежа или које алате користити за заштиту Ваше приватности.

 

Оставите одговор