[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.19.3″]

Култура

Аматерско позориште “Душан Раденковић” – Велики Шиљеговац

Велики Шиљеговац је доста добро познат по својим културним знаменитостима и достигнућима. Пред културно уметничког друштва Шиљеговац је имао и своје аматерско позориште које је добило назив по чувеном предратном глумцу,српском редитељу и драмском прваку Народног позоришта Душану Раденковићу. Сарађивао је са скоро свим тадашњим глумачким кадром почев од Жанке Стокић па надаље. Позориште је основано 1996.године на иницијативу омладине Великог Шиљеговца на челу са Зораном Васићем.
Душан Раденковић рођен је у Великом Шиљеговцу код Крушевца, 4. јула 1892. године по ст. календару. У ратовима од 1914. до 1919. године био је војни обвезник. Почео је да глуми 1911. године. Од 1. септембра 1920. до 1. септембра 1924. године био је члан Народног позоришта у Сарајеву. Годину пре тога провео је у Скопском позоришту. 1. септембра 1924. године постао је члан Народног позоришта у Београду где је остао до своје смрти. 1937, Указом од 27. септембра, постављен је за редитеља Народног позоришта у петој чин. групи. 1931. до 1932. године провео је у Бања Луци као управник тек основаног Позоришта које је с успехом организовао. Дуго времена вршио је дужност генералног секретара Глумачког удружења. На том положају бранио је, са много части и умешности, глумачки сталеж и изборио му оно место у нашем друштву које му је припадало према његовој стварној вредности и способности. За свој уметнички и организаторски рад одликован је орденима Белог орла V степена, Св. Саве V и IV степена и Југословенском Круном IV степена. Умро је на почетку поподневне представе »Ђида«, 21. јануара 1942.

Снимак представе ” Ноћ лудака у Господској улици” из 1997.године на регионалном такмичењу аматерских позоришта у Жабару. Поред бројних признања (најбоља сценографија, најболји костим и најбоља режија) позориште осваја друго место из једног јединог разлога а то је жири. Прво место се додељује другом позоришту зато што никада нису освојили ништа. Нажалост, такво време је било “време јагњећих бригада” који су скрнавили како труд и таленат младих глумаца тако и труд КУД – ова који су у то време наступали по Србији.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Оставите одговор