Новак Ђоковић проглашен за најбољег спортисту планете
Ђоковић - 2012 рекорд

Новак Ђоковић проглашен за најбољег спортисту планете

Наводи се да је за најбољег спортисту света у 2011 проглашен је Новак Ђоковић у избору престижне фондације Лауреус, која додељује спортског “оскара” најуспешнијим спортистима на планети.

“Знам да је пред члановима жирија био јако тежак задатак због веома јаке конкуренције и можда баш зато немам довољно речи да објасним колико ми значи ово признање. Ово је велико признање за мене, све око мене, моју земљу… Свакако да је 2011. моја најбоља година у каријери, веома сам поносан на остварено, но то што сам остварио – није само учинак појединца, већ читавог тима. Они су помогли да постанем оно што јесам, да освајам најважније титуле, и то у конкуренцији двојице можда најбољих тенисера свих времена. Наравно, успеси које сам почео да остварујем на старту 2011. подигли су ми самопоуздање како је сезона одмицала и то је била нова врста помоћи. Из љубави породице црпим енергију. Са друге стране, мени је изузетно драго ако могу и сам да на некога позитивно утичем. Ако могу да служим неком детету, младом тенисеру, спортисти, уопште младом човеку, ако могу да му помогнем у здравој визији живота, бићу пресрећан “- рекао је Ђоковић.

“После ових успеха поглед света спорта на мене, на моју каријеру и личност је другачији. Али, мој став, моја посвећеност и навике, углавном су остале исте. Имам исте пријатеље које имам од шесте, седме године, са фамилијом сам јако близак, емотивно сам везан за њу, ето – девојку имам шест и по година и немам разлога да мењам било шта у животу. А опет, искушења су на сваком кораку: имате толико избора, толико посластица за које помислите да су добре по вас – али човек учи из својих гршака, из својих искустава. Оно што сам ја научио то је да су једноставност и уравнотеженост најважнији у животу”, рекао је Ноле.

Када су га питали шта његове колеге мисле о њему за овакав успех да је достигао светски врх, а као пример је наведено понашање Рафаела Надала одговорио је:

“Не могу ја да осуђујем никога. Свака јединка, сваки човек је другачији. Ја нисам у њиховој кожи. Поштујем свачији поступак. Имам неки поглед на живот и те неке филозофије се придржавам. Што се Надала тиче, и даље остајем при мишљењу да је он велики спортиста и да је јако коректан. Према свим колегама имам поштовање јер, на основу свог искуства, знам кроз шта пролазе”

Иза Ђоковића су остали спортисти који су такође били номиновани а то су:

 • Себастијан Фетела
 • Усеин Болт
 • Дирк Новицки
 • Кадел Еванс

Жири су чинили саме спортске легенде, а поред најбољег спортисте света награђени су још и:

 • награда за добробит спорта: бивши фудбалер Раи (Бразил)
 • најбоља екипа – фудбалски клуб Барселона (Шпанија)
 • за “пробој године” – голфер Рори Мекилрој (САД)
 • за повратак године – голфер Дарен Кларк (Северна Ирска)
 • најбољи спортиста са инвалидитетом – атлетичар Оскар Писторијус (Јужна Африка)
 • најбољи “акциони спортиста” – сурфер из САД Кели Слејтер (који је четвртим тријумфом изједначио рекорд Роџера Федерера по броју Лауреус признања)
 • најбоља спортисткиња – атлетичарка Вивијан Чериот (Кенија)

Оставите одговор