Никола Тесла
Никола Тесла

Никола Тесла

Никола Тесла
Никола Тесла

Никола Тесла је један од најпознатијих светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Умро је у својој 87. години, сиромашан и заборављен.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, Тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.

На дан смрти Николе Тесле, 7. јануара 1943. године у Њујорку, све америчке обавештајне службе и војска су били у потпуној паници.

Због великог страха да његови изуми не доспеју у “погрешне” руке ФБИ је, кад је објављено да је Тесла умро, запечатио његову собу и однео ковчег са генијевим изумима.
Оно што је било смешно за јавност, забринуло је амерички војни врх.

Тесла је изјавио да може направити зрак смрти, најмоћније и коначно оружје свих времена, да може да се оствари комуникација с другим планетима и да без проблема може разделити Земљу попут јабуке, резултирале су тиме да је америчка влада сва истраживања те врсте конфисковала након његове смрти бојећи се да је био у праву, пише Вечерњи лист.

Зрак смрти научници су покушавали да направе кроз векове користећи сунце и огледало, док је Никола Тесла користио електричну енергију.

Никола Тесла је плашио Американце и знањем да направи усмерен сноп честица смртоносних размера. Да је могуће располовити Земљу, схватио је тестирајући електромеханички осцилатор који је прикључио на гвоздени стуб постављен на пешчани под у подруму. Вибрације које су тада настале изазвале су потрес, а могле би послужити, објаснио је Тесла, и као “нож којим се може располовити Земља као јабука”. Шта су агенти обавештајне службе пронашли, и шта је од тога све украдено, прекопирано, склоњено у страну није познато, али за живота Тесла је званично пријавио до тада 272 изума, а верује се да их је било још барем 800. Ипак, 10 Нобелових награда подељено је онима који су копирали Теслу.

– Нека будућност каже истину и суди свакоме према његовом делу и достигнућима. Садашњост је њихова, будућност за коју сам стварно радио је моја – рекао је Тесла једном приликом.

Оставите одговор