Милионска глоба за седам фабрика лекова и шест веледрогерија

Наводи се да због недозвољеног картелског споразума, Комисија за заштиту конкуренције новчано ће казнити седам највећих произвођача лекова и шест веледрогерија. Казне и до три милиона евра мораће да плате „Хемофарм”, „Галеника”, „Здравље Актавис”, „Фарма Свис”, „Срболек”, „Славиамед” и „Хабитфарм”. На листи су и „Велефарм”, „Фарманова велепродаја”, „Југохемија фармација”, те „Фармалогист, „Унихемком” и „Ветфарм”. Њихови појединчани цехови износиће и више од милион евра.Картелски договор потиче из децембра 2008. године, а извор „Блица” тврди да је последица забрањеног понашања било нарушавање конкуренције на тржишту. Практично, произвођачи су се мешали у ценовну политику велетрговаца, а све је имало за циљ елиминацију мањих веледрогерија којих је у Србији око 260.

Прецизна рачуница о томе колика је штета начињена не постоји, али је оцена да се смањивањем конкуренције олакшавао договор између произвођача лекова и велетрговина. На тај начин су стварани услови да произвођачи контролишу услове трговине лековима између веледрогерија и њихових купаца – здравствених установа и апотека, а на штету корисника лекова. Здравко Деурић, в.д директора „Југоремедије” која није учествовала у овој акцији, објаснио је за „Блиц” да се оваквим договорима појачава продајна моћ веледрогерија из картела, а да се невиним произвођачима, с друге стране, смањује продаја. Укупно 13 осумњичених играча жалило се на одлуку Комисије Управном суду. Суд је, међутим, средином прошле године оценио да је истина да су произвођачи лекова склопили забрањене уговоре, па је Комисија, како сазнајемо, у прошли петак и донела одлуку о њиховом кажњавању.

Казна за нарушавање конкуренције иде до највише 10 одсто укупног прихода компаније. Према незваничним информацијама, произвођачи лекова у овом случају могли би да буду кажњени до три одсто годишњег промета, а веледрогерије до 1,8 процената. Основ за рачуницу биће резултати из године која је претходила договору, а то је профитабилна 2007. године, па би, рецимо, „Хемофарм” требало да плати и до три милиона евра, а „Велефарм” нешто више од једног милиона.У „Галеници”, којом је 2008. године руководио Александар Правдић, кадар ДСС-а, рекли су нам да ће против решења Комисије поднети тужбу Управном суду, а у „Хемофарму” да ће преко адвокатске канцеларије послати званично саопштење. Кажњене компаније углавном негодују. У једној од највећих веледрогерија кажу да им је казна со на рану узимајући у обзир проблеме које имају с дуговима.

Извор Блиц

Оставите одговор