Како заштити Вашу приватност на интернету

Како заштити Вашу приватност на интернету

Алатке за заштиту Ваше приватности

Заштита
Заштита

Многи сајтови прате понашање корисника користећи различите невидљиве софтвере своје или треће стране. То значи сваки пут када посетите веб страницу, ви вероватно делите податке о вашим навикама на мрежи, од кликова, прегледа страница или дељења садржаја на друштвеним мрежама, без обзира да ли га схватате или не. Али, постоји неколико начина у борби против онлајн праћења –  иако нико не може да блокира неке од софистицираних техника праћења, као што су “Fingerprinting” и “Onboarding”. Ево три алатке које могу блокирати најчешће трагаче.

 

 


“Ghostery”

Са све већом базом података преко 1.900 локатора за праћење, “Ghostery” је додатак за претраживаче који може да открије онлајн трагаче док прегледате одређене странице.

На сваком сајту, “Ghostery” приказује листу субјеката за праћење података са тог сајта у горњем десном углу екрана. Иако вам приказује све трагаче које детектује, “Ghostery” их не блокира по дефаулту. Морате посетите страницу подешавања да блокирате појединачне локаторе или да блокирате све трагаче.

Ghostery
Ghostery

Ако вам не смета да Вас прате од стране трећих лица на одређеном сајту, можете да додате сајт на “белу листу” користећи опцију у горњем десном углу.

“Ghostery” корисници могу одабрати да ли желе да пошаљу оцену до “Ghostrank”, сервиса који шаље анонимне информације до сервера “Ghostery” о томе где и како корисници сусрећу трагаче. “Ghostery” је непрофитна компанија која анализира податке сервиса “Ghostrank”,  и продаје га компанијама које желе да управљају својим праћењем пословања.

“Ghostery” се одржава од стране тима аналитичара који држе листу трагача ажурираном, према изјави Енди Кал (Andy Kahl), виши директор “Ghostery” екипе.

“Ghostery” је додатак је доступан за најчешће коришћене претраживаче, укључујући Гугл Хром, Фајерфокс, Опера и Сафари. Такође је доступан за мобилне уређаје на иОС и Андроид Фајерфокс.


“Disconnect”

“Disconnect” додатак који користи пријатељски приступ блокирању трагача по дефаулту, али дозвољава захтеве за које сматра да су неопходне за правилан приказ садржаја.

“Disconnect” открива локаторе на основу броја захтева који они направе и за вашу информацију их приказује у једну од четири категорије: оглашавање, аналитику, социјалним мрежама и садржај. Корисници могу поново омогућити софтвер или додати на белу листу сајт у десном горњем углу Веб претраживача.

Disconnect
Disconnect

Екстензија такође има леп графички приказ свих захтева странице на којој сте, са графиконом сваког захтева треће стране повезаним на тренутној страници, и преглед веб ресурса сачуваних искључивањем локатора, као и пропусни опсег уштеђен блокираљем локатора.

“Disconnect” одржава своју базу података трагача претражујући популарне сајтове за захтеве трећих страна, онда категоризује те захтеве по типу. База података “Disconnect”  је отвореног кода тј бесплатна, за разлику од базе података “Ghostery”  сервиса.

“Disconnect” такође обезбеђује посебан додатак за претраживаче који вам омогућава да анонимно претражујете, укључујући Гугл, Бинг итд. “Disconnect”  наводи своје упите кроз властите сервере, тако да Гугл, на пример, отворен са додатком би био виђен као да је отворен преко “Disconnect” сервиса.

“Disconnect” праћење и сигурносне екстензије су тренутно доступни за Хром, Фајерфокс, Сафари, и Оперу.


“Privacy Badger”

Ова алатка за блокирање локатора је нови пројекат “Electronic Frontier Foundation” компаније и користи алгоритам да “научи” које друштвене или огласне мреже вас прате током времена.

То значи да алатки је потребно неко време да се “научи”. У почетку омогућава независне локаторе док не детектује образац у захтевима треће стране. Тада ће почети аутоматски блокира оно што сматра “не-споразумне инвазије на приватност људи,” у складу са својом политиком.

ЕФФ користи алгоритам и саставља листу филтера од локатора и тако чини локаторима тежим за заобилазак додатка.

Privacy Badger
Privacy Badger

Корисници могу ручно подесити блокирање помоћу клизача који контролишу приступ својим подацима у три нивоа: Потпуно блокирање свих захтева од треће стране, блокирање колачића од трећих лица, и одблокирање захтева треће стране.

Подразумевано, “Privacy Badger” ће направити белу листу домена који верује да су неопходни за веб функционалност. Ови домени ће аутоматски бити блокиран од додавања колачића, али неће бити у потпуности блокиран, осим ако се ручно подешавање не прилагоди тако.

Као “Ghostery” и “Disconnect”, корисници такође могу ручно додати на “белу листу” сваки сајт тако што онемогућава “Privacy Badger” док сте на њему.

 

У занимљивом обрту, “Privacy Badger” ће омогућити да се деблокира примаоц ако објавите политику приватности која даје опцију корисницима ” Do Not Track ” захтеве тј опцију да можете изабрати желите ли да прате Ваше навике током посете или не. Тренутно, само неколико компанија за праћење су се договорили да не прати кориснике које имају дугме ” Do Not Track ” у својим Веб претраживачима.

“Privacy Badger” је доступан за Гугл Хром и Фајерфокс. Листа сигурних сајтова –  “бела листа” је доступна на “Github”  заједно са кодом за екстензије.


Напомена о методама за обележавање локатора

Ако инсталирате све три или било који број ових додатака истовремено, приметићете да су они често открију различит број трагача на било којој страни. То је зато што сваки сервис класификује праћење мало другачије.

“Ghostery” приказује појединачне трагаче по страници на основу сопствене базе података. У међувремену, “Disconnect” приказује укупан број захтева од стране откривених трагача. И “Privacy Badger” ознаке независних домена, а не број захтева од стране тих домена.

Шта користите као заштиту од праћења на мрежи? Дозволите нам да и ми знамо у коментарима.

Прочитајте шта Фејсбук каже о неуспелим покушајима праћења или који су најновији начини праћења корисника на интернету.

Оставите одговор