Гугл снима по Србији
Гугл

Гугл снима по Србији

Гугл
Гугл

Гугл мапе

Компанија Гугл (Google) представила у Београду Стрит вју сервис (Street View), који омогућава корисницима виртуелне шетње улицама градова Србије да пронађу одређену локацију у неком месту и да погледају како изгледа околина места које желе да посете.

Новом апликацијом Гугла у Србији су потпуно покривени градови Београд, Ниш и Нови Сад, а нови сервис ће у нашој земљи бити доступан за неколико дана.
Представници Гугла су на презентацији најавили да ће за три до четири месеца специјални аутомобили те компаније обићи око 70 градова и села у Србији да би снимили локације и тако их учинили доступним на Стрит Вју сервису за прегледање на рачунарима, таблетима, смарт телефонима…
Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Лукреција Ђери, казала је да је овај пројекат од изузетног значаја за туризам, јер боље позиционира Србију на мапи света.

Заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, рекао је да Београд мора да се развија и уводи нове технологије, те да је Стрит вју сервис прави начин да град виде људи из свих крајева света на прави начин и да се тако привуку потенцијални посетиоци.

Младеновић: Нови свет који ће нас спојити на прави начин

То је нови свет који ће нас спојити на прави начин, рекао је Младеновић и изразио наду да ће Београд пружити лепу слику целом свету. Додао је да Београд планира да се модернизује и постане регионални центар за пословање и привређивање, а има и много тога да прикаже туристима из целог света.

Ђери је навела и да је додатна вредност сервиса интерактивни садржај, као што је могућност персонализованих путовања. Како је навела, ширење овог сервиса на територији Србије је посебно битно, јер су сви свесни да у 21. веку оно чега нема на интернету – као да и не постоји.
Захваљујући новом сервису корисници могу да се виртуелно крећу и истражују улице путем панорамских слика забележених из перспективе посматрача.
Стрит вју је доступан и у оквиру “Google Earth” апликације и на Гугл мапама за мобилне уређаје.

Тамо где је Стрит вју опција доступна, нивоу за преглед улица се приступа тако што се мапа максимално зумира и кликне се на Стрит вју икону на левој страни екрана, испод поља за претрагу. Уколико се ради о најновијој верзији Гугл мапа, довољно је превући наранџастог човечуљка “Пегмена” на мапу да би се зумирало на преглед улице.

[google-map-v3 shortcodeid=”TO_BE_GENERATED” width=”97%” height=”550″ zoom=”12″ maptype=”OSM” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”sr” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”true” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”44.80576,20.47430{}1-default.png{}Београд” bubbleautopan=”true” distanceunits=”km” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 

Захваљујући овој опцији, корисници ће моћи да погледају како изгледа ресторан у који иду, да планирају путовање, уговарају места за састанак, или да олакшају себи писање домаћег задатка из географије. Они који траже да купе или изнајме кућу могу да уштеде време тако што ће унапред погледати објекте и њихову околину, или тако што ће тачно одредити путању којом треба да стигну на одређену адресу. Такође, пре него што се упуте на одмор, људи ће моћи да погледају како изгледа место и хотел у коме ће одсести. Пословни корисници ће такође имати користи од Стрит вју технологије, јер ће моћи бесплатно да интегришу Гугл мапу у свој веб сајт и да на тај начин промовишу ланац хотела, или повећају видљивост локалне библиотеке, ресторана, и слично.

Специјални Гугл аутомобили почели су 23. октобра прошле године да бележе фотографије са прегледом од 360 степени у већим градовима Србије, као што су Београд и Нови Сад, а потом и у мањим градовима и селима. Стрит вју је изузетно популарна апликација која је доступна у 50 земаља и више од 3.000 градова широм света.

Снимање прошло без проблема

Улф Спитзер, програмски менаџер пројекта “Google Street View” за Европу, рекао је да није било никаквих проблема приликом снимања.
– Пролазници су поздрављали возаче, чак је једном поправљен телефон бесплатно. Чекали смо лето за наставак снимања како би фотографије биле лепше. Постоје могућности да снимимо и неке ентеријере попут музеја, али је то другачији пројекат у односу на Google Street View – објашњава Спитзер.

Оставите одговор