Дисциплина Кичме (Disciplin A Kitchme)

Легендарни београдски састав Дисциплин А Китсцхме одржаће концерт у новосадској Фабрици у петак 9.марта 2012, у организацији СКЦ-а из Новог Сада.
„Осим наступања на Егзит-у и учествовања пар пута у акцијама бодрења младих да изађу на изборе, последњи пут у НС смо свирали свој самостални концерт пре 5 година, те смо се стога ужелели таквог догађаја, а надамо се и новосадска публика такође.“- каже лидер групе Која.
Наступ у Фабрици ће бити дефинитивна новосадска промоција албума „Уф!“, који је прошлог лета објављен прво као скраћени фрее доwнлоад на Егзит Лабел-у, те затим у пуној верзији на ЦД-у (ПГП РТС, Црорец) и као винилно издање за београдску етикету Одличан Хрчак.
„Неке од песама са албума „Уф!“ смо већ промовисали на прошлогодишњем Еxит фестивалу (наступи на Егзит Мјузик Стејџу и Маин Стејџу), но то су били краћи фестивалски наступи и зато је ово сада темељна и коначна промоција албума у Новом Саду. Наравно, нећемо заобићи ни остале фазе опуса Дисциплине кичме.“
СКЦНС Фабрика (Булевар Деспота Стефана 3) ће у петак 9.марта бити отворена од 21х, а као гости на концерту испред ДАК наступиће алтернативна рок-функ постава из Старе Пазове 16 ОСАМ 23.
Карте за овај догађај су 600 дин у претпродаји, 800 дин на дан концерта.
Претпродаја карата у ЦД шопу Мунгос.
Дискографија групе
Која певач групе
Која певач групе

Дисциплина кичме (од 1995. наступа под називом Disciplin A Kitschme) је рок група основана крајем 1981. године. Основао ју је басиста Душан Којић – Која непосредно након распада новоталасне групе Шарло Акробата. Основао ју је са са бубњаром Ненадом Красавцем – Келетом (дотадашњим менаџером „Шарла“, пре тога у саставу „Урбана герила“).
Први Којин помен групе „Дисциплина кичме“ је забележен у новембру 1981. у интервјуу за домаћи музички часопис „Џубокс“. На првој проби групе, поред Које, свирао је као други басиста и Срђан „Ђиле“ Марковић (пре тога у саставима „Радничка контрола“ и „УКТ“), али, Која је одмах одлучио да група функционише као дуо у минималистичкој постави бубањ + бас. Током 1982. године дошло је до измене бубњара, јер је Келе отишао у војску, а за бубњеве је сео, тада седамнаестогодишњи, будући београдски глумац Срђан Тодоровић – Жика.


1983-1986

Несвакидашња постава и необична музика су врло тешко налазиле пут до издавача. Деби албум „Свиђа ми се да ти не буде пријатно“ су одбиле скоро све издавачке куће, а коначно га је са закашњењем објавила словеначка дискографска кућа „Хелидон“ почетком 1983. године. LP је изашао у тиражу од 5001 примерка и брзо нестао са тржишта. Део материјала са прве плоче Дисциплине кичме уједно је представљао и део необјављеног репертоара групе Шарло Акробата: песму „Печати“ је Шарло Акробата извео уживо на „Рокенролеру“ РТБ 1981. године, а сачуван је и необјављени демо снимак Шарла са песмом „Мозак“. За песме „Ти знаш да твоја соба има четири угла“, „Уживај“, „Згодне кретње“ и „Јавно весеље“ се на основу стила такође сумња да су настале у време групе Шарло Акробата. Са деби албума песма „Немој“ се једина пробила у медијима. Продукцију албума су радили Која, сниматељ Тони Јуриј и Небојша Антонијевић (Партибрејкерси), потписан као Рики Риф. Касетно издање албума „Свиђа ми се да ти не буде пријатно“ се појавило 1987. године у издању приватне фирме „Словенија“ Бориса Фурлана.

Следећи пројекат групе био је ЕП „Ја имам шарене очи“. Снимљен у септембру 1983. године у студију „Друга Маца“ у Београду, овај мини-албум представљао је логичан наставак дебија у погледу звука и продукције. Једина новина била је дувачка секција у појединим нумерама у виду гостију, али је „Дисциплина“ задржала препознатљив панк-фанк стил установљен на деби плочи. ЕП „Ја имам шарене очи“ представљао је још већи изазов у дискографском смислу, када се коначно појавио у продаји са две године закашњења, 1985. године, у издању словеначке приватне куће „Документарна“ и уз финансијску помоћ часописа Рок. Тираж је поново био мали, а једина нумера која се вртела по медијима је била песма „Новац неће доћи“.


1987-1992

Суочен са великим чекањима, ниским тиражима и проблемом голог преживљавања на основу сопствене музике, Која се у време објављивања ЕП-а „Дечија песма“ одлучио за радикалне измене у звуку и имиџу групе. Узевши за себе псеудоним Зелени Зуб, Која је напустио дотадашњи стил и минималистичку поставу у виду дуета и, уводећи дувачку секцију у групу, преусмерио Дисциплину кичме у нови правац, који се може окарактерисати као мешавина фанка и репа уз велику дозу хумора. Овом изменом завршена је прва фаза рада групе и започето ново поглавље, које ће трајати све до Којиног одласка у Лондон у јануару 1992. године. У оваквој постави, „Дисциплина“ је постала права сценска атракција, а албум „Зелени Зуб на планети досаде“ је донео групи прву популарност ван уских кругова окорелих обожавалаца.

Лондонски дани

Која је у Лондону назив групе транскрибовао у „Disciplin-A-Kitschme“ и покушао да се пробије на светској музичкој сцени. Окупио је трио (бубањ, бас и глас) са којим је ускоро снимио три албума, али ниједан од њих није постигао запажен успех ван Србије.

Повратак у Србију
Гофи бебе певачица групе
Гофи бебе певачица групе

Која и лондонска постава дошли су у Београд 1996. Ту су одржали неколико повратничких концерата, промовишући албум „I See Myself On CCTV“, а публика их је добро примила.

Године 1999, београдска издавачка кућа Tom Tom Music је на једном компакт диску објавила албум „Свиђа ми се да ти не буде пријатно“ и ЕР „Ја имам шарене очи“, додавши као бонус пет до тада необјављених снимака са концерта у Загребу из 1982. године. Овај компилацијски диск („Ове руке нису мале…1“) заокружује и представља прву фазу рада групе у целости.

Албуми
  • Свиђа ми се да ти не буде пријатно, Хелидон, 1983.
  • Сви за мном!, Хелидон, 1986.
  • Најлепши хитови! – Уживо, ПГП РТБ, 1987.
  • Зелени Зуб на планети досаде, ПГП РТБ, 1989.
  • Нова изненађења за нова поколења, ПГП РТБ, 1991.
  • I Think I See Myself On CCTV, Babaroga Records, 1996, као лондонска Disciplin A Kitschme
  • Heavy Bass Blues, Babaroga Records, 1998, као лондонска Disciplin A Kitschme
  • Refresh Your Senses Now!, Babaroga Records, 2001, као лондонска Disciplin A Kitschme
  • Када кажеш музика, на шта тачно мислиш, реци ми?, ПГП РТС, 2007.
  • Уф, ПГП РТС, 2011.

Песма са задњег албума:

Оставите одговор